post

Heine på anderledes skole i Marina Rubicon.

Den 14. sep. sejlede vi fra Calero til en ankerbugt (Papagaya) på det sydligste af Lanzarote. Vi sejlede hele vejen på en meget rebet Genua, da farten skulle holdes nede fordi der nu skulle fiskes Big Game fiskeri. Heine havde rigget alt det fiske grej vi havde til, og der blev fisket efter alle kunstens regler, for at fange en Tun eller måske en kæmpe sværd fisk.

Til trods for vores anstrengelser lykkedes det desværre ikke at fange noget. Det var dog en lille trøst at det heller ikke så ud til at de andre, store Big Game motor både, fangede noget.

Far og søn med Puerto Calero i baggrunden

Far og søn med Puerto Calero i baggrunden

Så er der gang i Big Game fiskeriet på Barolo.

Så er der gang i Big Game fiskeriet på Barolo.

Vi kastede anker i bugten ved Papagaya og så blev der ellers badet og snorklet i det 24 grader varme vand. Vandet her er helt klart og man ser tydeligt bunden på 10 m vand, og her skortede det ikke på fisk , for dem var der masser af. Vi valgte at overnatte i bugten, til trods for at der var lidt uroligt. Næste morgen hoppede skipper i vandet, med dykkerudstyret og så stod den ellers på vask af Barolo’s bund, hvor der visse steder var et tyndt lag grøn begroning. Så nu er Barolo’s bund og propel helt ren, og vi kan formodentlig holde den ren langtid endnu.

Snorkling ved Papagaya

Snorkling ved Papagaya

Rensning af Barolo's bund

Rensning af Barolo’s bund

Efter at have ligget en døgn for anker ved Papagaya beach, sejlede vi godt en sømil for at ligge os i Marina Rubicon lige ved Playa Blanca. Vi har checke os ind i Marina Rubicon i 15 dage, da vi får besøg hjemmefra den. 25 sep, hvor vores datter og svigersøn (Henriette og Christian) kommer på på besøg.
Marina Rubicon er en super lækker Marina med alle ønskelige faciliteter og mere til. Der er fri bad, strøm, vand, egen pool, strand tæt på, meget venlig personale og et super wifi net. Det bedste er, at prisen er meget rimelig, i forhold til hvad vi har oplevet andre steder. Vi giver godt 20 EUR for 13 m, når rabat for FTLF medlemskab og 15 dage er trukket fra.

Heine har også skiftes hans sædvanlige skole og nogle gange skrappe lærer, ud med en ny skole og ny lære. I går startede han nemlig på at tage PADI Open Water certifikat i det lokale dykker center. De sidste dage inden han startede på kurset har han derfor haft travlt med at læse dykker teori og se DVD, for at få de mest basale ting på plads inden han startede kurset.

I går stod den så på teoretisk undervisning og de første dyk og her til formiddag blev vi enige om at han lige så godt kunne tage den teoretiske prøve, som han klarede med kun 2 fejl. Nu er han så ud med dykker båden mens, vi sidder og opdatere bloggen. I morgen står den så på yderlige 2 dyk inden han er færdig med kurset.
Kurset og test foregår på engelsk, så der er jo også sprog undervisning inkluderet 🙂

Første dyk på PADI open water kursus

Første dyk på PADI open water kursus

Dykkerelev på vej op efter første dyk.

Dykkerelev på vej op efter første dyk.

Det er hårdt at vedligeholde Barolo's blog :-)

Det er hårdt at vedligeholde Barolo’s blog 🙂

post

Barolo er nu på de Kanariske Øer (Lanzarote)

Her til morgen kl. 08:40 anløb Barolo, Puerto Calero på Lanzarote. Turen fra Sines i Portugal til Puerto Calero på Lanzarote er på 600 nm, som vi tilbage lagde på knap døgn 4 døgn (94 timer).

Vi har for engang skyld kun brugt motoren til at komme ind og ud af havnene, da vi har haft vind at sejle på hele vejen. Det første døgn havde vi dog rigeligt med vind, lidt mere end vi havde forudset. Vi startede fra Sines torsdag d. 8-9-2016 kl. 10:45 med 15 kn vind agten for tværs, hvilket jo var perfekt. Op af dagen øgede vinden til, 25, 30 og så 35 kn agten for tværs, hvilket var lige rigeligt nok. Søen byggede sig noget op og vi havde desvære flere søer der brækkede ind i cockpittet så vi endte med at være godt våde og salte. Sejladsen var selvfølglig heller ikke den mest behagelige, da vi ind imellem fik nogle ordentlige ture ned af de store bølger der kom skråt bag fra. Som Heine sagde “Far jeg kan ikke lide den lyd det siger når roreret går fri af vandet”, det kunne jeg kunne give ham ret i.

I løbet af natten faldt vinden til 25 kn og søen blev heldigvis også en smule mere rolig og i løbet af 2 og 3 døgn havde vi en stabil vind roligt skiftende mellem 18-25 kn og nu med helt medløbende bølger. Genuaen blev spilet til styrbord om morgenen på 2 dagen og først pillet ned igen ved Lanzarote.

imag2770

Trade vind sejlads

Det 4 døgn var meget behagelig sejlads, både vind og sø kom ret agten fra og Barolo lå nu forholdvis behageligt i søen. Vi havde besøg af en flok delfiner, som  åbentbart savnede legekammerater, de blev i hvertfald ved båden i flere timer. Så længe har vi aldrig været priviligeret med delfin besøg (se kommende video).

Vi har også fisket undervejs, men eneste fangst var to blæksprutter der blev skyllet på dækket på natten til andet døgn.

Dagens dæk fangst

Dagens dæk fangst

Vi kunne på kortplotteren se at vi måske ville anløbe Puerto Calero, før solopgang hvilket vi helst ikke ville, men der var lovet mindre vind i løbet af natten, så hvis farten kom lidt ned ville vi nå frem liget til solopgang. Det kom til at holde stik og på de sidste par mil ind til Puerto Calero, kom solen frem og vi kunne ankomme i dagslys. Nat sejladsen ned langs Lanzarotes kyst var virkelig smuk og ankomsten til Puerto Calero i den tidlige morgensol var om muligt smukkere.

imag2776

Nu har både besætningen og Barolo fået skyllet salten af og vi sidder og nyder formiddags solen. Vi er alle lidt trætte da både Helle og Jeg var på vagt fra kl 01:00, for at holde udkik ned langs kysten. Heine fik dog lov til at sove indtil vi anløb.

De næste dag står den på skole og båd vedligehold, men vi glæder os til at få besøg af Henriette og Christian d. 25 sep.

post

Barolo har sat kurs mod Lanzarote

Barolo er netop nu ved at smide fortøjningerne i Sines og sætter derefter kurs mod Lanzarote. Det er en tur på knap 600 nm, som vi forventer at bruge godt 4 døgn på. Der er lovet at vi får lidt vind, så forhåbentlig kan vi sejle for sejl det meste af vejen.
Vi glæder os til at komme til Lanzarote, hvor vi får besøg af vores datter og svigersøn (Henriette og Christian).

Marinaen i Sines

Marinaen i Sines

post

På gensyn til gode sejler venner

Her til morgen sejlede Barolo fra Cascais med kurs mod Sines, hvor vi efter godt 50 nm ankom ca kl. 18:00. Turen i dag var udelukkende for motor, da der var helt vindstille. Men solen skinnede varmt på os hele dagen, selv om der var en del varme dis i luften.

Vores afsejling fra Cascais betød også at vi måtte sige på gensyn til vores gode sejlervenner gennem de sidste mange dage, Ja helt fra Guernsey hvor vi mødte besætningerne på North Star og Margrethe for første gang.
Gitte og Klaus fra Margrethe satte kurs mod Madeira i går aftes, så dem møder vi igen et sted på Canaria øerne og Marie og Kim for North Star sagde vi farvel og på gensyn til i morges, inden vi sejlede fra Cascais. I går aftes spiste vi en god middag sammen med Marie og Kim (North Star), det var rigtig hyggeligt og vi glæder os allerede til at vi forhåbentlig kan mødes igen, et sted ude i verden og få endnu flere hyggelige stunder. Marie og Kim sejler ind i Middelhavet for at overvintre båden, så dem møder vi nok ikke mere i år.

Vi har været 8 døgn i Cascais, hvor de 7 var for anker og 1 døgn i Marina. Det er ret dyrt at ligge i Marina i Cascais (43 EUR for vore båd). Det har været super at ligge for anker i bugten, der er gratis wifi og det er bedre end det i Marinaen. De sidste dage har været meget varme, med over 30 gr. nede i skyggen. Derfor har vi for det meste opholdt på båden hvor den har stået på badning og sejlads på padle boardet.

Anker bugten i Cascais

Anker bugten i Cascais

post

Sejlads i Portugal

Barolo har nu sejlet rund i Portugal siden 20. august.
Vores første destination i Portugal var Viana do Costello. Vi sejlede fra Baiona omkring middagstid Lørdag d. 20-08-2016, nogle timer efter den anden danske båd Margrethe var sejlet fra Baiona.

Da vi kom ud af bugten ved Baiona var der 2-3 m dønninger (swell), som gjorde sejladsen en smule urolig. Efter noget tid kom vinden også, hvilket gav os mulighed for at sejle, hvilket vi ikke har haft nok af syntes vi selv.

Vi ankom til Viana do Costello omkring kl 17.00 eller nærmere betegnet kl. 16, fordi i Portugal skal vi stille uret en time tilbage i forhold til spanien. Indsejlingen til Viana do Castello er præget af en kraftig accelerations vind, hvilket også bestyder at det vrimler med Kite surfere, vi undgik dem alle men de var tæt på. 

Nøjagtigt som da vi var her sidst for 8 år, siden vi ankom midt i den lokale byfest og det lokale båd optog. Marinaen var stop fyldt og Magrethe, der var ankommet før os, blev anvist den sidste plads på vente pontonen udenfor havnen. Vi måtte gerne ligge os uden på Margrethe for natten, men vi skulle ankre op på den anden side af floden indtil båd optoget var overstået.

Der stod mellem 25-30 kn vind på anker pladsen, men Rocna ankeret stod os bi som altid.

Efter noget tid startede optoget og et hav af både kom i mod os der var anvist ankring på pladsen og det endte da også med at de sejlede hulter til bulter omkring os, med fare for påsejling, til trods for alle både der lå der havde anker kuglen oppe. Det endte da også med at en lidt mindre motorbåd fangede vores ankerkæde med hans drev, hvilket ikke lød særlig godt, kæden holdt men jeg er ikke sikker på at hans drev og skrue var helt fri fra skader. Men så kan de jo lære at holde afstand, fra både der er ankret op og speciel i hårdvind, hvor kæden jo indimellem bliver strammet godt op. Da optoget var forbi lagde vi os ind på siden af Margrethe, og næste morgen fik vi plads i Marinaen. Margrethe ville hellere blive liggende på vente pontonen.

Margrethe ved venten pontonen i Viana do Costello

Margrethe ved venten pontonen i Viana do Costello

Søndag nat skulle der være kæmpe fest fyrværkeri og en hel række flåder med fyrværkeri blev arrangeret op ude på floden, hvor de blev behørig bevogtet af det maritime politi.

Inden fyrværkeriet var der et kæmpe optog med en masse gruper der spillede på trommer, det lød ret fedt. Her er en kort stemnings video fra byfesten – tromme det kan de…

Søndag aften sad vi på Margrethe og så fyrværkeriet og det var de flotteste og længste fyrværkeri nogen af os havde set. Se kommende video fra Heine.

På havne kontoret næste dag fortalte de, at der tæt ved byen ligger en stor fyrværkeri fabrik, der bruger byfest fyrværkeriet i Viano do Castello som showroom og præsentation for deres store kunder og alle det andre byer som også bruger fest fyrværkeri. Derfor er fest fyrværkeriet i Viana do Castello en stor attraktion. Efter fyrværkeriet gik vi på bar med Gitte og Klaus fra Margrethe, hvor der blev drukket Portugisisk Cabrihina. Hvad de blander i det ved vi ikke, men det giver nogle forfærdelige tømmermænd.

Povoa de Varzim og Porto.

Næste formiddag  ( 22-08-2016) gik turen mod Povoa de Varzim, som ligger små 20 sømil længere nede af kysten. Det var strålende vejr men der var som sædvanlig ikke megen vind. Det gjorde ikke så meget for nattens udskejelser sad stadig i kroppen.

Vi ankom til Povoa de Varzim kl. 14.30 og lidt tid efter ankom også Margrethe.Marinaen i Povoa de Varzim er lidt kedelig, men den er Portugals billigeste og den ligger forholdsvis tæt på byen. Povoa de Varzim er en badeby omkranset af strande og hoteller langs kysten.

Det er nemt at taget metroen til Porto, hvad vi da også gjorde efter at have udforsket Povoa de Varzim. Porto er en rigtig hyggelig by hvor der er en helt speciel atmosfære når man går langs bredden af Douro, hvor man på syd siden af Douro finder alle de kendte Portvins huse, med mulighed for rundvisning og efterfølgende prøve smagning.

Denne gange valgte vi dog at gå lidt mere rundt i Porto til fordel for portvin smagning, som vi gjorde sidst vi var her.

Galleri fra Porto:

Vejret i Povoa de Varzim var plaget af tåge næsten hver dag vi lå der og det var forholdsvis køligt  om natten og når vi stod op om morgenen. Det er lidt små koldt at stå op til 17 gr. i båden.

Cascais

Efter 5 dage i Povoa de Varzim, sejlede vi Lørdag d. 27-08-2016 kl. 08:20 ud af Marinaen, efterfulgt af Klaus og Gitte på Margrethe. Der var som sædvanligt tåget og ikke megen vind, så besætning holdt koncentreret udkig, for at sikre vi kom uden om de hundredevis af fiske bøjer der er ned langs kysten i Portugal. 

Kursen var sat mod Figura da Foz som ligger 74 sømil mod syd, men hvis der kom mere vind ville vi muligvis sejle natten over og forsætte direkte til Cascais.

Efter at have motorsejlet det første 50 nm, fik vi mere vind, tågen lettede og solen kom frem (skønt). Via VHF’en konferede vi lidt med besætningen på Margrethe, og vi blev ret hurtigt enige om at sejle natten igennem. Vi ændrede kurs således vi fik lidt skæring til vinden og ligeledes kom uden for fiskeri zonen og derved slap for de mange fiskebøjer.

Vi havde en dejlig sejlads natten igennem, der var ikke så meget vind (10-16 kn), men nok til at sejle 5-6 kn over grunden. natten var dejlig lun og temperaturen nede i båden nåede aldrig under 20 gr, hvilket jo føltes lunt i forhold til det vi var vandt til fra Povoa de Varzim. Selv om der var lidt swell, var ingen ombord ramt a rumlen i maven.

Næste morgen måtte vi ændre kurs så vi fik vinden in ret agten fra og det var kun 8-10 kn vind, så motoren måtte igen igang for at få lidt fremdrift.

På vej ind til Cascais laver vi en lille video hilsen, hvor der vi ikke har meget vind. Kun få minutter efter vi har lavet videoen, bliver vi ramt af accelerations vinden der dannes langs de høje fjelde på kysten og i løbet af 2 minutter øges vinden fra 8 kn til 32 kn (omkring 16 m/s), hvilket får os til at surfe afsted med 8-12 kn på storsejlet alene. Søen rejser sig også hurtigt og inden længe er vi nødt til at tage 2 reb i stor sejlet da Barolo surfer nærmest ustyrligt afsted på de høje bølger.

Efter vi fik rebet ned bliver farten lidt mere håndterbar (stadig 7-8 kn). Vi søger helt ind under kysten ved Cascais og inden længe kommer vi i læ for både bølger og vind og d. 28-08-2016 kl. 14:30 ankommer vi til ankerpladsen ved Cascais i strålende solskin og en skøn varme.

Sidst vi var i cascais for 8 år siden lå vi her sammen med kongeskibet, da prinsen var nede og sejle drage sejlads. Lidt skuffede måtte vi konstatere at det ikke var tilfælde denne gang.

Efter at ankeret har fået godt greb i bunden ved Cascais, varer det ikke længe før hele besætningen er hoppet i baljen. Vandet er stadig køligt 18-19 gr, men langt varmere end længere oppe langs kysten.

IMAG2726_BURST003

I løbet af eftermiddagen flytter vi båden et par gange, da de er ved at sætte flåder med fyrværkeri op og det ender med at havne politiet til sidst sende alle både en 1/2 sømil længere væk fra byen.

Margrethe ankommer til Cascais til aften og de ankere op længe ude i bugten.

Vi er trætte og må gå i seng inden fyrværkeriet, men bliver dog vækket da det starter. Det var flot men kunne nu ikke helt måle sig med det vi så i Viana do Costello.

Mandag d. 29-08-2016 ankom vores venner Marie og Kim fra North Star til anker pladsen ved Cascais. De kom sent og var trætte da de havde sejlet 90 nm fra Figura da Foz og der havde også været ret godt med luft.

Cascais er en rigtig hyggelig by og vi bliver helt sikkert liggende her nogle dage, men denne gang bliver det mest på ankerpladsen da marinaen er ret dyr (43,5 Eur om dagen for vores båd).

Vejret her har vist sig fra sin gode side og det har været dejligt varmt med lune nætter, dog var der i går ret hård vind men dagen i dag har så til gengæld været vindstille. Så der er blevet badet og sejlet på padle board.

Galleri fra Cascais: